top of page
  • Foto van schrijverAdrian Ariese

Wie is de eigenaar van het intellectueel eigendom van mijn platform?

Bij DAAT geloven we erin dat een op maat gemaakt digitaal platform exclusief voor de opdrachtgever is. Het is dan niet alleen op maat gemaakt voor jullie maar het intellectuele eigendom dat opgesloten zit in dit platform is van jullie en blijft bij jullie. Bij andere digitale bureaus wordt over IP (intellectual property) nog wel eens anders gedacht en daar gaat dit artikel over.

Wie is de eigenaar?

In dit vraagstuk zitten meerdere aandachtspunten verborgen. De eerste die ik wil benoemen is de vendor lockin. Al snel daarna komt het blootleggen van jouw concurrentievoordeel of jouw onderscheidend vermogen. En als laatste het feit dat je ervoor betaald hebt en dus de integraal eigenaar bent, toch?

Voor wat betreft de vendor lockin. Dit gebeurde vroeger al met de data waarbij de software-bouwer de data "opsloot" in het platform of software-systeem. Met name bij SaaS-modellen gebeurde dit regelmatig. Daarmee kreeg je alleen met moeite de beschikking over je eigen data. Daar heeft de wetgever ooit wat van gevonden en ook AVG en GDPR hebben ervoor gezorgd dat dit wel een heel precair spelletje werd voor software-leveranciers. Dus hebben ze de discussie een stukje opgeschoven en dat gaat dan het al snel over het IP op het platform. Daarin proberen ze je te behouden voor "hun platform" daar waar jij de keuze-vrijheid aan jouw zijde wil houden.


Het tweede aandachtspunt rondom eigenaarschap vind ik een stuk essentiëler. Digitalisering is niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Jouw onderscheidende vermogen als organisatie zal dan ook steeds vaker opgesloten zitten in digitale toepassingen en platformen. Het behouden van dit voordeel is dan ook cruciaal. Dan wil je niet dat een software-bouwer dit open en bloot in de markt legt. Wederom hebben we het dan over IP.


Ons DAAT standpunt rondom IP

Mensen en goede ideeën zijn de verbindende factor net zoals de "goudsmeden" binnen DAAT die van data voor jullie de relevante informatie maken. En wellicht ten overvloede maar binnen DAAT geloven we erin dat de data van jullie is. Net zoals hetgeen we bouwen en voor jullie als werk opleveren. Geen lockin, geen onhandige verplichtingen en constructies. De data en de applicatie is van jullie èn staat dus ook bij jullie.

Wanneer we het hebben over een op maat gemaakt platform dan is het wat ons betreft "all-yours". Dus als je alle rekeningen betaald hebt dan is het IP ook van jullie. Het kan dan ook niet zo zijn dat een concurrent de mogelijkheid krijgt om tegen een lagere prijs (het is immers ooit al voor jou een keer gebouwd) eenzelfde opzet en insteek krijgt.

Kortom; het IP is van jullie.


Ga het gesprek vooraf aan

Iedereen heeft een eigen mening over het eigenaarschap rondom het intellectuele eigendom van de voor jou specifiek gemaakte software of digitale platform. Het is wel mijn advies om de discussie met jouw toekomstige ontwikkel-organisatie vroegtijdig aan te gaan. Zelf vergelijk ik dit IP-dilemma nog het meest met een -voor jou- onder architectuur gebouwd huis. Je betaalt voor het maken van het unieke ontwerp en de bouw van jouw droomhuis. Een kopie van jouw huis elders tegenkomen doet tekort aan de rekening die je betaald hebt. Wel snap ik dat de geopperde ideeën van een architect ook elders inzetbaar zijn. Snap je mijn insteek?

Als laatste is dit een mooi gespreksonderwerp om een relatie mee te starten. Je leert elkaar kennen...ook rondom normen en waarden :).

49 weergaven0 opmerkingen
bottom of page