top of page
  • Foto van schrijverAdrian Ariese

Power BI en Low Code


Er zijn tijden geweest dat Microsoft en coding niet een voor de hand liggende keuze was. Microsoft heeft zijn Power Platform echter een flinke upgrade gegeven in de laatste jaren. En dat alles terwijl ze in het Magic Quadrant van Gartner al een prominente plek hadden. Het is nu eenvoudiger om websites, apps en AI-bots te bouwen. Maar en daar krijgen wij het als DAAT natuurlijk warm van: ook data integreren en betere en laagdrempeligere integratie met apps kun je nu bewerkstelligen.


Wat is er aangepast?

Het Microsoft Power Platform zet steeds meer in op low-code en biedt daarmee tools om eenvoudig apps te ontwikkelen en bouwen, analytics toe te passen en (tada!) datavisualisaties te maken.


Power Apps heeft ook nieuwe functionaliteit gekregen, waardoor het nu mogelijk is low-code applicaties te bouwen vanuit verschillende bestanden. Dit is nu mogelijk vanuit Figma-ontwerpbestanden, maar ook uit PDF-bestanden, papieren formulieren of zelfs een foto van een handgetekende applicatie. En dat is mooi want al die technieken gebruikten wij al in onze onderszoekstak.


Power BI heeft nu de beschikking over ‘datamart’-functionaliteit. Datamarts genereren automatisch een gegevensset of semantisch model, dat kan worden gebruikt om Power BI rapporten en dashboards te maken. Deze self-service functionaliteit maakt het mogelijk probleemloos data in Power BI te integreren vanuit verschillende databronnen. Het ETL-proces zet via Power Query de gegevens om in een dataset waarmee gebruikers rapporten en canvassen kunnen maken. Makkelijker, minder IT-bemoeienis en minder codeer vereisten, dat zijn de belangrijkste voordelen vanuit een "keep-it-simple" perspectief gezien.


Wat brengt dit?

Nu zie je dat steeds meer software gebouwd wordt in no of low code. Ook een gigant als bijvoorbeeld Salesforce is hier de laatste tijd al mee bezig om tool-boxes uit te brengen die helpen bij het automatiseren van zakelijke processen, RPA omgevingen en het bouwen van virtual agents.

Het gaat te ver om te zeggen dat Microsoft op de no code toer is gegaan. Maar met de gekozen insteek van het platform mag dit zeker in de "low code scene" geplaatst worden.

Binnen het Power Platform kun je zelfs als gebruiker op een intelligente manier low-code virtuele conversatiebots aanmaken. Cool toch?

Dus zonder low-code te kort te willen doen , kun je eenvoudiger en laagdrempeliger starten op je ontdekkingsreis in de data of het automatiseren van je processen. Dat werkt lekkerder in een Agile omgeving. En het geeft je sneller gevoel en resultaat bij de zoektocht naar de "hoe dan?"

flexibel en vanuit de business ontwikkelen

Flexibiliteit en een zeer korte ontwikkeltijd is haalbaar met het Power Platform. Hierdoor is het mogelijk om het ontwikkelproces in nauwe samenwerking met de business te laten verlopen. Daardoor is het zeer geschikt binnen een Agile werkomgeving (met incrementele softwareontwikkeling).


lagere kosten

Het grootste voordeel is dat er niet meer handmatig code ingevoerd hoeft te worden. Ontwikkelen gaat zoals gezegd op een visuele manier vanuit een intuïtieve invalshoek. Het ontwikkelen, aanpassen, en onderhouden van een dergelijke manier is beter geborgd, zorgt voor minder ontwikkeluren, en dus uiteindelijk lagere kosten.


koppelingen van systemen

Een low code ontwikkelplatform wordt ook veel gebruikt om systemen te koppelen. De kracht van data zit immers in de brede toegankelijkheid in je data-analyse. Zeker in combinatie met proces- en businessgedreven ontwikkelprojecten.


Logisch als je al Microsoft in huis hebt.

Voorop gesteld dat Low code door veel software bouwers aangeboden wordt. Er is een hele rij aansprekende namen die zich in dit speelveld begeven. Daarmee zul je echter een aantal primaire (business)keuzes moeten maken:

  • Ga ik voor Low-code of traditioneel?

  • Welke platform kies ik hiervoor?

  • Welke partij kies ik hiervoor?


Deze keuzes zijn essentieel omdat de keuze voor een low-code platform niet vrijblijvend is. Denk alleen maar aan de platform/partij keuze en de daarmee gepaard gaande licentie-structuur. Een kleine waarschuwing van mijn zijde, pas op dat je geen onderdeel wordt van het licentiemodel. Dus betalen voor het gebruik (met een oneindige fee) kan al snel een verkeerde "lock in"geven.


Dus als je al de keuze hebt gemaakt voor Microsoft....Waarom dan niet voortborduren op deze keuze Licenties zijn immers al gedeeltelijk afgedekt. De medewerkers zijn ermee vertrouwd. En je kunt in de eerder genoemde flexibiliteit, heel laagdrempelig beginnen met proeftuintjes. Dus pak bestaande data (in bijvoorbeeld Microsoft Azure), en haal het door de trechter heen van de Query-editor en Power BI of Automate.

Geeft dit je inzicht? Doorgaan. Leidt het nergens toe? Stoppen dan.

Kortom: laagdrempelig, snel en zonder veel gedoe kun je met Microsoft de wereld van low-code prima betreden.






bottom of page