Adrian Ariese
Koudwatervrees rondom een inclusieve arbeidsmarkt
Bijgewerkt op: 7 jul. 2022
Veel kan je tegenhouden om iets niet te doen. Omdat je risico's ziet of omdat je opziet tegen de hoeveelheid aan inspanning die het vergt. Echter in de meeste gevallen ben je achteraf superblij wanneer je het toch gedaan hebt. De blijdschap blijft. De zweetdruppels van de inspanning of de spanning verdwijnen snel en zijn dan ook voor altijd verleden tijd.
Kortom: Kom uit je comfort-zone en onderneem!
Een dreigend arbeidsinfarct
En die houding zou ons op de arbeidsmarkt helpen om de krapte voor een gedeelte het hoofd te bieden. Anders denken en anders doen. Het levert een inclusieve arbeidsmarkt op die gebruik maakt van de ruim 1 miljoen mensen die in Nederland ook inzetbaar zijn maar helaas niet gekenmerkt worden als het schaap met de 5 poten.
In de komende vijf jaren dreigt een arbeidsinfarct waarbij 10-15% van de mensen uitstroomt door de pensioengerechtigde leeftijd. Dat zijn enorme aantallen en door een iets betere werkgever te zijn met mooi werk en dito salaris red je het niet. Ondernemend Nederland zal anders moeten kijken naar werk en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Job-carving
Job-carving is een andere manier van kijken naar werk en dan met name voor de krapte-beroepen. We kunnen niet de hoofdprijs betalen voor die Consultant met alle skills en dit eenvoudigweg doorberekenen aan onze opdrachtgevers. Of alleen maar gaan voor de hoge rendementsorders omdat we niet genoeg mensen hebben. Dat doet iets met ons concurrentiepositie op de lange termijn. Met job-carving delen we banen op zodat we eenieder inzetten, betalen en waarderen op zijn of haar individuele niveau. Zoals er inmiddels voor een klas een docent èn onderwijs-assistent staan. Beiden in hun kracht, beiden gewaardeerd en beiden gelukkig.
Omscholing richting krapteberoepen
Daarnaast zullen we mensen moeten omscholen richting deze krapteberoepen en de risico's wegnemen wanneer het gaat om het aannemen van mensen vanuit deze doelgroepen. Dit is in feite allemaal al ingeregeld. No-risk voorwaarden en loonkostenvoordeel zijn er slechts twee wanneer mensen de transitie maken naar betaald werk. In de fases ervoor zijn er omscholingsbudgetten beschikbaar al dan niet met behoud van uitkering. De andere kant van de ondernemerstafel met de arbeidsmarktregio’s, gemeenten, bedrijven en nu ook de RMT's is drukbezet met alle energie, mandaat en betrokkenheid die je mag verwachten.

SROI-ambassadeur
De markt (waar wij met DAATLAB een onderdeel van zijn) om mensen klaar te stomen voor de krapteberoepen is een volwassen markt waarbij we goed instromen en ook aan de slag gaan met baanintenties en garanties om de inzetbaarheid duurzaam te maken. We hebben binnen DAAT een toegewijde SROI-ambassadeur die zorgt voor kwalitatieve uitstroom door dicht tegen zorg, gemeenten en grotere MVO-gedreven organisaties aan te zitten. Met ons PSO30+ certificaat immers genereren we social return op datagebied voor deze organisaties.
Inclusie en participatie
Om dit in een grote geheel te zien: Als we ook in Nederland de brede welvaart willen vergroten en willen herstellen van de impact van de ongekende coronacrisis, dan kan dat niet zonder inclusie en participatie. De ondersteuning voor inclusieve invulling van krapteberoepen is op snelheid. De 1 miljoen werkzoekenden zijn grotendeels leergierig en in staat om de (om)scholing te voltooien.
Nu moet het bedrijfsleven nog de noodzaak en mogelijkheden gaan inzien van de transitie.

Mag ik afsluiten met een van mijn favoriete quote van Pipi Langkous? Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. :)
Over DAAT:
Onze missie is het optimaliseren van de informatievoorziening van organisaties zodat deze kunnen excelleren in hun vakgebied. Dit doen wij door het kwalitatief verzamelen, structureren en visualiseren van data. Wij staan voor hoge maatschappelijke betrokkenheid, mede door het opleiden en inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Over Adrian Ariese
Digitaal de innovatie binnen een organisatie of sector opzoeken en dit vertalen naar concrete digitale oplossingen daar ligt Adrian's passie....als digitale gangmaker bij DAAT en DAATLAB.